Blog Image

Water4Ghana

--------------------------------

Op deze blog vind je al het nieuws over Dries en Maxime en hun werk in Ghana. Van de voorbereiding tot de verwezenlijking. Ga terug naar de hoofdsite.

Wat volgde.

Juli Posted on Sat, August 28, 2010 13:55:12

Beste vrienden,

Wat volgt is een relaas van de voorbije weken. We zijn ondertussen goed en wel terug in België aangekomen en genieten weer van het koude regenweer alhier.

De pomp is dan toch aangekomen. De installatie verliep heel vlot.
De leidingen verbinden, zonnepanelen installeren, zandfilter verversen, leidingen terug plakken en na 2 dagen hadden we een geweldige stroom water die in het vuilwatervat liep waarna heel de installatie in werking trad.

Vervolgens de installatie de komende dagen op de voet gevolgd en goed afgesteld zodat deze goed door de mensen gebruikt kan worden. Vorige week woensdag dan ook de eerste microbiële testen gedaan in de keuken van ons gastgezin. Dit aangezien er al 3 dagen een stroompanne was in het laboratorium. Gelukkig hadden deze een draagbare incubator bij waarna we met onze water testkit richting gastgezin vertrokken.

De eerste resultaten van de watertest waren alvast zeer belovend. De bacteriële vervuiling was al afgenomen met een factor 10 tot 20. Zeer fijn om te weten dat hetgeen je aan het doen bent wel degelijk effect heeft. de volgende 4 weken zal de microbiële status van het water ook opgevolgd worden door het laboratorium.

De dagen ervoor ook intensieve trainingen met het Watsan commitee en REVSODEP. Dit samen met een gezellige borrel Pitou en vers gevangen vis uit de dump. Beter kan het niet zijn. We hopen nu dat deze mensen die zich van het begin hard ingezet hebben voor het project nu zelf kunnen zorgen voor de installatie. Zo ook zal de iedere vrouw van de community 5 pesoa (+- 3 eurocent) betalen voor een kan water. Laten we hopen dat al het geld goed opgespaard wordt en gebruikt wordt voor toekomstig onderhoud aan de installatie.

Daarna de overdracht aan de community. Guinnee Fowl eieren en veel glimlachen waren deel van het toneel.

Na deze geweldig vermoeiende laatste eindspurt de bus genomen richting Accra om dan richting Cape Coast verder te gaan. Daar 2 daagjes perfect genoten van verse vis aan het strand, cocktails, kokosnoten, de slavenforten en zelfs meehelpen met het aan land trekken van boten. Wat een geweldige ervaring om samen te scanderen met de afrikanen terwijl je een loodzware boot aan wal trekt!

Daarna terug naar Accra, waar we nog een bezoekje brachten aan Trashy Bags. Hier verwerkten ze al de op straat gegooide waterzakjes, Fan-Ice zakjes tot prachtige bruikbare producten. Van regenjassen tot toiletzakken en handige winkeltassen!

Ondertussen acclimatiseren we hier verder in België (Waar is toch dat warme klimaat?)

Vele groeten,

Dries en MaximeDe pomp

Juli Posted on Wed, August 11, 2010 22:14:07

Its a mystery pump.

Nog steeds niet aangekomen

Bericht 1. De bus is kapot gegaan onderweg en de pomp zat vast voor kumasi gistere avond, hij zou deze morgen zeker aangekomen zijn.

bericht 2. We gingen de pomp vandaag ophalen. Blijkbaar was het paketje niet meer op de vorige bus geraakt…

Will it be here tomorrow?

It is made of gold..en weer serieus vertragen

Juli Posted on Mon, August 09, 2010 22:52:58

Beste vrienden,

Nadat we gehoopt hadden volop in de startblokken te schieten wanneer de pomp aankomt is deze ondertussen nog steeds vrolijk aan het camperen in Accra.

Ondertussen vullen we onze tijd met het voorbereiden van ons vertrek, met name de opvolging van de opstart van de installatie door REVSODEP, het trainen van de staff en van de WATSAN Commitee. Dit zijn de verantwoordelijke voor de waterinstallatie van de community. OOk worden verschilende andere projecten bezocht. Het zijn interessante dagen..

Dit weekend om alle pompproblemen te vergeten richting MOLE NATIONAL PARK vertrokken. Na een hevige stortbui op de ochtendtrip jammer genoe geen olifanten kunnen spotten. Gelukkig hadden we daarna voor de JEEP safari gekozen wanneer na een kwartiertje de olifanten kwamen opdagen en we ze in volle wildernis mochten aanschouwen Geweldig

Fotos van de geweldige olifanten volgen nog,

Verder avonturen ook deze week aangezien de internet tijd nu op is.

Vele groeten,

Dries en MaximeVersnellen

Juli Posted on Sat, July 31, 2010 22:54:46

Beste Vrienden,

De laatste week is er een geweest met goed nieuws. De betaling is na 3 weken gearriveerd en onze pompman van Pumptech doet nu alles om de pomp hier zo snel mogelijk te krijgen. Dit zal waarschijnlijk maandag of dinsdag zijn, zodoende dat deze en alles geinstalleerd kan worden. We hopen woensdag de heropstart van de installatie mee te maken.

De eerste watertesten op het drinkwater van de pomp zijn gebeurd. Een ware overvloed aan bacterien en fecale vervuiling vindt men in het drinkwater.

Deze testen werden dan ook meteen gebruikt in onze eerste community meeting. Na een voorstelling en aanvaarding in de community hebben we de testen laten rondgaan. De reacties waren veelbelovend . Vele mensen beseften wat voor drinkwater ze dronken en hoe de installatie hen kan helpen.
We hebben dan ook de community gevraagd om na te denken over de toekomst en hoe zij als community in de toekomst kunnen instaan voor het onderhoud en de installatie. We zijn curieus want ze hebben een meeting gepland om alles ens te bespreken.

Ondertussen hebben we ook vele interessante meetings met lokale NGOS en soortegelijke projecten in de streek. Zeer fijn om zo een probleem te vormen hoe de waterproblematiek hier op te lossen. Onze vrienden van de bouwkunde kunnen in de toekomst wel een handje uitsteken om deze problemen mee op te lossen.(Veel beton mannekes)

Morgen wordt het een tripje nar de watervallen van Kintampo.

Vele groeten vanuit het land van de banku,

Dries en MaximeNationale feestdag

Juli Posted on Mon, July 26, 2010 22:45:53

Beste,

Na een tijdje radiostilte hebben we weer een hele hoop te vertellen.

Zoals de rest van onze landgenoten is het ons ook niet ontgaan dat vorige week onze nationale feestdag gevierd moest worden.
Daarom hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om eens iets anders dan die Banku,tizet of rijst te eten. Het leek ons geweldig om onze Belgische frieten te promten bij ons gastgezin. Want vreemd genoeg is deze bereidingswijze niet gekend in Ghana. Om dit gerecht volledig af te maken hebben we er nog een gezonde variant van stoofvlees bij gegeven. Want groenten ontbreken nagenoeg volledig in ons Afriaans dieet. Omdat onze Nederlandse vrienden zo jaloers waren op onze Belgische trots hebben we hen daarna ook nog getrakteerd op 3 kilo vers gesneden patat ,zoals ze dat zo sappig kunnen zeggen.

Wat het project de laatste weken betreft zit dat nog steeds behoorlijk in het slop. Ondertussen wachten we al sinds 12 juli op de bevestiging van de betalling van onze materialen. Doordat we geen pomp of ander materiaal ter beschikking hebben,zorgt dit enerzijds voor veel frustraties maar komt er plots veel tijd vrij om ons op andere dingen te focussen. Daarom hebben we onszelf dit weekend getrakteerd op een trip naar een oord van totale rust. Wat eerst een leuke dagtrip moest worden is door het gebrek aan vervoer uitgedraaid op een weekendje. Daboya, ‘the floated village’ genaamd, een groot dorp dat volledig afgesloten raakt van alle toegangswegen. Het dorp is daardoor alleen nog maar met de kano bereikbaar. De gemeenschap is gespecialiseerd is het maken van de traditionele kledij van de regio, smoks genaamd.

Maar nudat we terug in de harde realiteit zijn beland, is het terug weer ijveren om het materiaal zo snel mogelijk ter onzer beschikking te krijgen. Maar er zijn natuurlijk ook nog positeive zaken lopende: zo loopt ons marktonderzoek erg vlot(hierbi zoeken we uit welke onderdelen we allemaal in ghana kunnen kopen voor de toekomstige installaties), en leren we erg veel interessante mensen kennen(het grote voordeel aan een stad vol NGO’s is dat de kans natuurlijk groot is dat er mensen zijn die met gelijkaardige projecten)

Hopelijk schept deze update van ons project weer een iets beter beeld van onze bezigheden in het verre Ghana.

Groetjes,
Maxime en Drieseerste verhaaltje

Juli Posted on Thu, July 15, 2010 11:46:05

Beste allen,

Even een relaas van de voorbije dagen,

Dag vrienden,

Ondertussen na een Afrikaanse busrit in Tamale beland. Hobbelige wegen
afgewisseld met asfalt, Chinese moterpech ( hoe kan het anders) en
Ghanese fastfood waren deel van het avontuur.

Vervolgens rondleiding gekregen door REVSODEP en een bezoek gebracht
aan hun latrine projecten, het geweldige project van Jochem en Floriaan
( echt geweldig om dat in levende lijve te zien). Vervolgens een eerste
meeting gehad met de staff over ons verblijf hier aanwezig.

Gelukkig de volgende dag eindelijk een Ghanese nummer kunnen
bemachtigen en dan op zoek naar een goede fiets.Maxime ging voor een
Chinese Atlas,een boerenfiets, Echt geweldig hoe iedereen hem nakijkt.
David heeft de fiets al gauw omgedoopt via ” There s a new hummer in
town”naar HUmmer 1. Een werkelijk statussymbool dus.

De dag voor Eergisteren gehoord dat er enige vertraging zit op de aanlevering van de
pomp. Gelukkig is ze nu besteld en weten we snel wanneer ze geleverd
wordt, met een minimum termijn van 2 weken.Gelukkig kunnen alle
onderdelen al geleverd worden en kunnen we dus via een omschakeling van
planning op tijd aan het werk.

Eergisteren ook een eerste grondige checkup gedaan van de huidige
installatie.Blijkbaar is het properwatervat gezakt wegens te weinig
inhoud ( leesmassa).Hopelijk kunnen we al deze problemen oplossen.

Het afrikaans eten is meestal wel goed van smaak. Enkele de OKRU
soep,een slijmerig geval wist ons echt niet te bekoren, zeker wanneer
jehet 3 keer per dag ( jaja, bad luck can happen) moet eten.Hopelijk
wordt ons dit de volgende dagen gespaard want dries zijn darmen zijn
dit nog steeds aan het verwerken.

Gisteren dan een eerste start gedaan voor de update van de installatie. De Pomptoren is nu klaar om aangesloten te worden aan de solar pump. De aansluitingen aan het properwatervat zijn gerepareerd en de eerste graafwerken zijn begonnen

Vele groeten,

Dries en MaximeDe aankomst

Voor het vertrek Posted on Fri, July 09, 2010 13:33:08

Dag Iedereen,

Nu zitten we in een internetcafe te wachten tot onze gsm-kaarten in orde zijn. Hiervoor is registratie nodig en die loopt al sinds gisteren stroef. Deze is nodig om de vele kaarten die op straat worden verkocht, en het misbruik ervan tegen te gaan. We laten jullie zo snel mogelijk weten wanneer we bereikbaar zijn met onze Ghanese identiteit.

We zijn hier goed aangekomen in het fantastische Ghana. Al direct in een trotro, de vele busjes die het openbaar vervoer van Ghana vormen gesprongen en richting het strand vertrokken.Hier hebben we goed kunnen genieten van de Ghanese strandcultuur.Rustig relaxen op een strandstoeltje onder een parasol, geweldig.

Gelukkig is al het materiaal goed door de douane geraakt en kunnen we vol goede moed deze namiddag vertrekken op de bus richting Tamale. Hier zullen we snachts aankomen en opgevangen worden door ons gastgezin. De volgende dag zullen we kennismaken met de gehele staff van REVSODEP en ons fietsen aanschaffen om ons ginder voor te plaatsen.

Fotos en verdere blogberichten volgen binnenkort

Vele groeten

Dries en MaximeRos geklater voor drinkbaar water: de opbrengst

Voor het vertrek Posted on Sun, May 30, 2010 20:46:51

Hallo iedereen,

Een klein lichtpuntje in deze duistere en sinistere examentijden…:-)

Na lange wachttijden bij de nationale bank, (veel centjes tellen kost veel tijd:-)) , is het uiteindelijke bedrag op onze rekening beland.

We mogen met trots meedelen dat we een bedrag van 847,06 euro hebben ingezameld! We willen alle mensen nog eens hartelijk bedanken voor de steun aan het project!

Nogmaals bedankt voor jullie genereuze bijdrage!

Veel succes met jullie examens en andere activiteiten,

Dries en MaximeNext »