Beste vrienden,

Wat volgt is een relaas van de voorbije weken. We zijn ondertussen goed en wel terug in België aangekomen en genieten weer van het koude regenweer alhier.

De pomp is dan toch aangekomen. De installatie verliep heel vlot.
De leidingen verbinden, zonnepanelen installeren, zandfilter verversen, leidingen terug plakken en na 2 dagen hadden we een geweldige stroom water die in het vuilwatervat liep waarna heel de installatie in werking trad.

Vervolgens de installatie de komende dagen op de voet gevolgd en goed afgesteld zodat deze goed door de mensen gebruikt kan worden. Vorige week woensdag dan ook de eerste microbiële testen gedaan in de keuken van ons gastgezin. Dit aangezien er al 3 dagen een stroompanne was in het laboratorium. Gelukkig hadden deze een draagbare incubator bij waarna we met onze water testkit richting gastgezin vertrokken.

De eerste resultaten van de watertest waren alvast zeer belovend. De bacteriële vervuiling was al afgenomen met een factor 10 tot 20. Zeer fijn om te weten dat hetgeen je aan het doen bent wel degelijk effect heeft. de volgende 4 weken zal de microbiële status van het water ook opgevolgd worden door het laboratorium.

De dagen ervoor ook intensieve trainingen met het Watsan commitee en REVSODEP. Dit samen met een gezellige borrel Pitou en vers gevangen vis uit de dump. Beter kan het niet zijn. We hopen nu dat deze mensen die zich van het begin hard ingezet hebben voor het project nu zelf kunnen zorgen voor de installatie. Zo ook zal de iedere vrouw van de community 5 pesoa (+- 3 eurocent) betalen voor een kan water. Laten we hopen dat al het geld goed opgespaard wordt en gebruikt wordt voor toekomstig onderhoud aan de installatie.

Daarna de overdracht aan de community. Guinnee Fowl eieren en veel glimlachen waren deel van het toneel.

Na deze geweldig vermoeiende laatste eindspurt de bus genomen richting Accra om dan richting Cape Coast verder te gaan. Daar 2 daagjes perfect genoten van verse vis aan het strand, cocktails, kokosnoten, de slavenforten en zelfs meehelpen met het aan land trekken van boten. Wat een geweldige ervaring om samen te scanderen met de afrikanen terwijl je een loodzware boot aan wal trekt!

Daarna terug naar Accra, waar we nog een bezoekje brachten aan Trashy Bags. Hier verwerkten ze al de op straat gegooide waterzakjes, Fan-Ice zakjes tot prachtige bruikbare producten. Van regenjassen tot toiletzakken en handige winkeltassen!

Ondertussen acclimatiseren we hier verder in België (Waar is toch dat warme klimaat?)

Vele groeten,

Dries en Maxime